Hart voor Oegstgeest wil verbod gebruik van softdrugs in de openbare ruimte

27 januari 2023

Hart voor Oegstgeest wil dat het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte in heel Oegstgeest wordt verboden. In de buurgemeenten Leiden, Teylingen en Katwijk geldt een dergelijk verbod ook. In de raadsvergadering op 26 januari 2023 kreeg het voorstel van Hart voor Oegstgeest en het CDA om een verbod op het gebruik van softdrugs in te voeren in Oegstgeest helaas geen meerderheid in de gemeenteraad.

De meerderheid (PRO, D66 en VVD) in de raad meent dat een verbod in strijd zou zijn met het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs. Dat is echter een onjuiste aanname. Het gedoogbeleid zegt iets over het bezit en de verkoop van softdrugs, maar het zegt niets over het gebruik in de openbare ruimte.

Een verbod op het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte is om verscheidene redenen van belang. In de eerste plaats is het nodig voor de politie en boa’s om te kunnen handhaven, indien dat naar hun oordeel noodzakelijk is. Ten tweede is afwijken van het beleid van de buurgemeenten onverstandig. Het zou ertoe kunnen leiden dat groepen hier softdrugs komen gebruiken. Ten derde ervaren veel inwoners een gevoel van onveiligheid als bij hen in de straat drugs worden gebruikt.

Een meerderheid in de raad was wel voor de mogelijkheid voor het college van burgemeester en wethouders om gebieden aan te wijzen waar het gebruik van softdrugs verboden is. Hart voor Oegstgeest vindt dat dit geen soelaas biedt. Het is arbitrair welke gebieden worden aangewezen: de ene straat wel, en de andere straat ernaast niet. Bovendien is het dan zeer onduidelijk waar softdrugs wel, en waar niet, mogen worden gebruikt. Voor een goede handhaving zijn duidelijke regels noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.